preskoči na sadržaj
Vijesti

SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA

U subotu 19.10.2019. učenici 4.i razreda Srednje škole Koprivnica, smjer medicinska sestra/tehničar opće njege, sudjelovali su u akciji obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja.

U suradnji s predstavnicima Hrvatskog društva za reanimatologiju, Gradskim društvom Crvenog križa i djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu, učenici naše škole sudjelovali su u edukaciji građana o osnovnom održavanju života, demonstraciji načina prve pomoći osobi koja ne pokazuje znakove života te važnosti oživljavanja do dolaska stručnih službi.

Sedam od deset slučajeva srčanih zastoja događa se upravo pred očima prolaznika, međutim manje od 20% osoba koje svjedoče takvom događaju će pristupiti i pružiti prvu pomoć. Statistika pokazuje kako postotak oživljavanja od strane slučajnih prolaznika varira od 5% u nekim zemljama dok je u drugima taj postotak i 80%.

Smatra se da bi povećanje navedenog prosjeka doprinijelo spašavanju velikog broja života osuđenih na smrt uslijed srčanog zastoja u izvanbolničkim uvjetima.

Naši učenici uključivanjem u ovu akciju također su dali svoj doprinos.

https://drava.info/2019/10/svjetski-dan-ozivljavanja-koprivnica/

https://prigorski.hr/foto-video-obiljezen-europski-dan-ozivljavanja-u-koprivnici-gradani-jednostavnim-metodama-imaju-mogucnost-spasavanja-zivota/

Željka Galešić, mag.med.techn.Priloženi dokumenti:
1.jpg (96.46 KB)
2.jpg (94.73 KB)
3.jpg (107.02 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 22. 10. 2019.
preskoči na navigaciju