preskoči na sadržaj
Vijesti

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOGA JEZIKA (21. 2. 2020.)

Zuji, zveči, zvoni, zvuči / Šumi, grmi, tutnji, huči / To je jezik roda mog – citat je pjesnika preporodnog ilirskoga doba Petra Preradovića koji je pjesmom slavio ljubav prema materinskom jeziku. Upravo je mlade generacije potrebno podsjećati na to da je materinski jezik dio nacionalnog identiteta i kulturne baštine te ga kao takvoga treba njegovati.

U školskoj knjižnici Srednje škole Koprivnica obilježen je Međunarodni dan materinskoga jezika. Prigodni je program osmislila prof. Sanela Đurđević u suradnji s učenicima trećih i prvih razreda zanimanja upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar. Učenici trećih  razreda priredili su prigodne tematske i emocionalno obilježene javne govore, dok su učenici prvih razreda imali ulogu novinara te su, u skladu s ishodima predmetnoga kurikuluma, bilježili tijek događanja s ciljem oblikovanja publicističkih vrsta.


Martina Musić, učenica 3. H razreda, održala je predavanje u kojem je istaknula potrebu očuvanja materinskog jezika kao dijela kulturne baštine i njegovu važnost u razvoju komunikacijskih vještina. Također je priredila mali jezični kviz u kojem su učenici trebali pogoditi novotvorenice za riječi koje se često koriste, a nisu se dobro uklopile u hrvatski jezični sustav. Središnji dio programa bio je posvećen izricanju prigodnih emocionalno obilježenih govora (svadbeni govor, obraćanje kolegama i profesorima na maturalnoj večeri, govor u čast prijatelju koji je diplomirao, dojmovi s maturalnog putovanja, govor povodom sestrina rođendana i nekrolog). Održali su ih učenici 3. C razreda (Timon Fabijanec, Filip Vodopija, Rajna Vincek, Antonela Lončar, Vanesa Kanešić i Tara Remenar).

Osim što su čuli dobre javne govore, učenici prvog razreda od svojih su starijih kolega  dobili  savjete o tomu  na koji  način pravilno strukturirati javni govor i uvježbati izricanje govora te kako pobijediti tremu prije javnog nastupa.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 21. 2. 2020.
preskoči na navigaciju