preskoči na sadržaj
Vijesti

„Drugačiji, ali ne manje vrijedni“

Medicinari su poznati po obilježavanju značajnih datuma, pa ih niti tijekom ove izolacije ne propuštaju. Ovoga puta na virtualan način htjeli bi skrenuti pozornost na „Svjetski dan svjesnosti o autizmu“, vrlo složenom poremećaju sve više prisutnom u našem društvu.  Djecu s poremećajem iz autističnog spektra učenici 4. i razreda, smjera medicinska sestra/ tehničar opće njege, upoznali su za vrijeme stručnih vježbi u COOR-u Podravsko Sunce. Bila je to prilika uvjeriti se da djeca i osobe s poremećajem iz autističnog spektra i autizmom ne žive u svom svijetu, već su zapravo dio našeg svijeta. Ono što mi možemo jest prihvatiti ih takve kakvi jesu sa svim njihovim osobitostima. Kad vam pruže ruku, prihvatite ju i slijedite ih.

A koga smo još upoznali i kako su izgledali naši odlasci na vježbe u Podravsko Sunce?

 Od samog jutra učenici su bili počašćeni emocionalnom toplinom djece sa sindromom Down, ali i svih ostalih sa intelektualnim poteškoćama koji bi ih nestrpljivo dočekali s osmijehom na licu i zagrljajem. Djeca koja nas nisu mogla zagrliti, ona s cerebralnom paralizom, su pak iskazala veliko povjerenje i dozvolila da skrbimo o njima. Koliko smo se samo „od srca“ nasmijali svi zajedno.

 Strah od nepoznatog stvara predrasude, bojimo se onog što ne poznajemo, pa evo prilike naučiti nešto o našim novim prijateljima.                                                                                                                                   Iz zahvalnosti na predivnoj suradnji i ljubavi prema njima učenici su pripremili edukativne virtualne plakate kako bi zajednici približili one koji su drugačiji, ali ne manje vrijedni.

 

Marija Križić mag.med.techn.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 2. 4. 2020.
preskoči na navigaciju