preskoči na sadržaj
Vijesti

Pivo - tekuća hrana

„Pivo-tekuća hrana“ naziv je radionice/predavanja o pivu koje je 14.12. učenicima zanimanja tehničar nutricionist (4.g) održao izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odsjeka prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever.

Izuzetno zanimljivo predavanje obuhvatilo je sve faze proizvodnje slada i piva.

Povijest varenja piva, prvi zapisi u grobnicama faraona stari preko 5000 godina te Reinheitsgebot, Njemački Zakon o čistoći piva donesen još 1516., prvi zapisi o upotrebi hmelja u pivarstvu, važna uloga fratara u proizvodnji piva kakvo danas poznajemo, bili su samo izvanredan uvod u sam tehnološki proces proizvodnje piva, sastav i analitiku te vrste piva. Na kraju smo saznali zašto postoji toliko različitih oblika i veličina pivskih čaša, zašto se pivo za degustaciju drži na sobnoj temperaturi i kako degustirati pivo.

Marijela Šokec i Ines Frančić

 



Priloženi dokumenti:
IMG_0173_2.jpeg (24.85 KB)
IMG_0169.jpeg (35.63 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 15. 12. 2021.




preskoči na navigaciju