preskoči na sadržaj
Vijesti

Najcjelovitiji prikaz povijesti hrvatskog sestrinstva u Republici Hrvatskoj

“Ovo je trenutno najcjelovitiji prikaz povijesti hrvatskog sestrinstva u Republici Hrvatskoj, a povijest sestrinstva je i povijest jednog naroda” Sanda Franković, prof. predsjednica Društva za povijest sestrinstva   

POVIJEST SESTRINSTVA – PUT PREMA BUDUĆNOSTI

U petak 11.5.2018. u prostoru edukacijskog centra Opće bolnica „Dr.T.Bardek“ otvorena je izložba učenika i nastavnika usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnice. Samo otvorenje uveličala je prof. Sanda Franković, predsjednica Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara koja je tom prigodom istaknula: "Ovo je trenutno najcjelovitiji prikaz povijesti hrvatskog sestrinstva u Republici Hrvatskoj, a povijest sestrinstva je i povijest jednog naroda".

Svečanost otvorenja obilježile su učenice medicinskog usmjerenja koje su pod mentorstvom nastavnice Marije Križić „otpjevale“ dvije pjesme na Hrvatskom znakovnom jeziku, a pridružile su im se i Gabriela Flac i Lucija Frančić izvedbom na saksofonu i čelu. Posebno je bio značajan trenutak dolaska umirovljenih medicinskih sestara Marije Kučić i Ludmile Pocza koje su ujedno svojim izlošcima doprinijele vrijednosti izložbe. Važno je naglasiti da je sestra Marija Kučić bila i prva nastavnica Zdravstvene njege, još 1977.g.

U ime Srednje škole Koprivnica obratila se ravnateljica mr.sc. Manuela Gregurić koja je pohvalila rad učenika i nastavnika, a u ime Županije dožupan Ratimir Ljubić koji je kazao kako je to možda i najljepši dio tog tjedna. Glavna sestra bolnice, Ružica Evačić, podsjetila je na više od četiri desetljeća izvrsne suradnje bolnice i škole, te naglasila značaj škole, posebice u vremenima kada je broj sestara sve manji.

Program je vodio učenik Filip Miklaušić koji je ujedno i pripremio sve materijale koje su njegovi kolege prikupljali, a pod mentorstvom Damjana Abou Aldan i postavio izložbu. Sama inicijativa za pripremu izložbe pokrenuta je još u rujnu 2017., a sam rad na prikupljanju i obradi građe trajao je intenzivno svakodnevno protekla dva mjeseca.

Značajno je napomenuti kako su na izložbu pozvani učenici osnovnih škola, kao i svi drugi koji sestrinstvo smatraju profesijom svog izbora za budućnost.

Izložba ostaje otvorena do 18.5., a svaki dan se uz vodstvo može razgledati od 11:00 – 14:30.Priloženi dokumenti:
IMG_3237.jpeg (193.16 KB)
IMG_3260.jpeg (228.64 KB)
IMG_3263.jpeg (197.70 KB)
IMG_3282.jpeg (216.73 KB)
IMG_3283.jpeg (208.39 KB)
IMG_3291.jpeg (220.50 KB)
IMG_3313.jpeg (214.42 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dejan Lovrenčić   datum: 14. 5. 2018.
preskoči na navigaciju