preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2013.

Ukupno: 2341686
Danas: 11
Vijesti

Galovićeva jesen

Povodom 25. Galovićeve jeseni u školskoj je knjižnici održan književni susret s Myriam Diocaretz kojem su prisustvovali učenici Srednje škole Koprivnica i Obrtničke škole Koprivnica.

Myriam Diocaretz (Čile) pjesnikinja je, urednica, prevoditeljica i teoretičarka književnosti, poetike i dijaloške kritike (Bakhtin).


Dobrovoljno je izbjegla u Kaliforniju i New York da bi zatim iselila u Nizozemsku i dobila nizozemsko državljanstvo. Studirala je i diplomirala na Sveučilištu u Concepcionu (Čile) i na Sveučilištu Irvine u Kaliforniji. Englesku književnost magistrirala je na Sveučilištu u Stanfordu, a doktorat iz komparativne književnosti stekla je na Državnome sveučilištu u New Yorku na fakultetu u Stony Brooku. Bila je istraživačica na sveučilištima u Utrechtu i Amsterdamu. Održala je niz recitala i predavanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Poezija joj je prevedena na engleski, hrvatski, rumunjski, portugalski i nizozemski, i objavljena u brojnim antologijama i časopisima. Također je čitana na Hrvatskome radiju 1991. godine. Autorica je brojnih eseja na engleskome i španjolskome o poetici, teoriji prevoditeljstva, dijaloškoj kritici, nastajanju novih tehnologija, digitalnome dobu i društvenim robotima. Na Sveučilištu u Maastrichtu je kao izvanredna profesorica 2007.-2008. godine na Katedri Sokrat predavala kolegij Humanizam i digitalno doba. Također je predavala na Sveučilištu u Tilburgu (2009.-2013.). Kao urednica pokrenula je pet sveučilišnih časopisa, a među njima i Critical Studies (Rodopi, Amsterdam/New York, 1989.) koji uređuje i danas. Također se ističu Cultura y Diferencia (Anthropos, Barcelona) i Critical Theory (John Benjamins Publishing Co.) Od 2006. glavna je tajnica European Writers’ Councila sa sjedištem u Bruxellesu gdje predstavlja  književnike i književne prevoditelje iz 34 zemlje.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 26. 10. 2018.
preskoči na navigaciju