preskoči na sadržaj
Vijesti

Državna smotra simuliranih suđenja

Dana 3. listopada održana je 14. Državna smotra simuliranih suđenja. Ove godine zbog epidemije uzrokovane COVID- 19 smotra je provedena online. Smotru su otvorili i uvodno se obratili dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Marija Karadžole, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu i doc.dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te naglasili važnost simulacije suđenja u razvijanju pravne pismenosti učenika. Iz naše škole na Državnoj smotri sudjelovalo je 9 učenika: Timon Fabijenec (4.c), Filip Vodopija (4.c), Alen Ivić (4.c), Dominick Sambol (4.c), Marko Matijašić (4.c), Matija Pintarić (4.c), Lucija Indir (3.c), Jelena Mrvoš (3.c) i Hana Sambol (3.c) pod vodstvom mentorice Sanje Rabadžija.


Državna smotra simuliranih suđenja održana je u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja. Ove godine sudjelovalo je 10 škola. Naime, radilo se o građanskoj parnici gdje tužitelj Vjekoslav Marić tuži Krešimira Ćirića, profesora tjelesnog odgoja i gimnaziju jer je zbog njihove grube nemarnosti ozlijeđen na završnoj utakmici nogometnog prvenstva. Zanemarena prva ozljeda glave, dovela je do druge povrede s teškim posljedicama te zbog liječenja, fizičkih bolova i pretrpljenog straha tužitelj nije mogao završiti četvrti razred ni učiti za maturu. Četvrti razred i maturu položio je tek naknadno, godinu dana kasnije od svojih kolega i upisao fakultet. Tužitelj traži od tuženih da mu isplate iznos od 80.000 kuna zbog nanesene neimovinske štete. Naši učenici imali su ulogu obrane, no unatoč čvrstim argumentima nisu uspjeli obraniti profesora. Protivnici su nam bili Druga srednja škola Beli Manastir. Sve učenike sudac je pohvalio za uvjerljive argumente i izvrsno poznavanje pravne terminologije.

Državna Smotra simuliranih dio je učenja i stjecanja kompetencija iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u okviru modula: Simulirana suđenja i vladavina prava – Zakon u razredu – od zakona u razredu prema kulturi vladavine prava. Radi se o simulacijama glavne sudske rasprave prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske.

Na Državnoj smotri učenici su upoznati s funkcioniranjem hrvatskog pravosuđa, ali i opskrbljeni znanjima koja mogu koristiti u svakodnevnom životu. Uočavanje bitnih činjenica, važnost pravilnog argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, razlikovanja svađe od rasprave, nepristranog pristupa i javnog nastupa samo su neke od vrijednosti koje su učenici imali priliku usvojiti sudjelovanjem u ovom projektu.

U realizaciji ovog projekta s tehničke strane pomogao nam je profesor Branimir Petruša.

Sanja Rabadžija, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 7. 10. 2020.
preskoči na navigaciju