2019-10-24 13:04:24

26. Galovićeva jesen

Povodom 26. Galovićeve jeseni, 25. listopada u školskoj knjižnici održan je književni susret koji je vodio dr.sc. Matija Ivačić, doc. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. O književnosti je razgovarao s češkim i slovačkim piscima - Matejem Horavom i Erikom Ondrejičkim. Učenicima Srednje škole Koprivnica i Obrtničke škole Koprivnica posebno se svidjelo to što su imali priliku čuti pjesme i priče na češkom i slovačkom jeziku.

Hvala piscima na donaciji knjiga te vas ujedno pozivamo da ih posudite u školskoj knjižnici.

Matej Horava: Rakija: proze iz Banata

Erik Ondrejička: Krajina diamantov

Erik Ondrejička (1964, Bratislava) završio je studij geodezije i kartografije na Tehničkom sveučilištu u Bratislavi. Član je slovačkog PEN i Nezavisnog književnog društva. Od 2008. godine radi u Odboru za sekciju originalnih književnih fondova. Od 2010. Do 2015-. Bio je član odbora za dodjelu potpora slovačkog Ministarstva kulture.  U 2016. i 2017. godini bio je član Stručnog odbora Fonda za promociju umjetnosti. Član je Upravnog odbora Akademije izvedbenih umjetnosti (VŠMU) od 2016. godine. Objavio je deset knjiga, za koje je dobio više nagrada.

Matěj Hořava pseudonim je češkog suvremenog autora rođenog 1980. godine u sjevernoj Češkoj. Hořava je studirao u Brnu, a živio je i radio u Bavarskoj (Njemačka) i u rumunjskoj pokrajini Banat gdje je nastanjena češka manjina. Trenutno živi i radi kao lektor češkog jezika u gruzijskom Tbilisiju. Debitirao je 2014. godine kraćim romanom Rakija: proze iz Banata (Pálenka: prózy z Banátu), koji je 2015. godine ovjenčan nagradom Magnesia Litera u kategoriji otkriće godine te nagradom Češka knjiga. Djelo je prevedeno na bugarski, poljski, mađarski i makedonski jezik.


Srednja škola Koprivnica