preskoči na sadržaj
 

Projekt « Europski poduzetnici sutrašnjice »  ERASMUS +

 

Opis

Europski projekt « Les entrepreneurs de l’Europe de demain » (« Europski poduzetnici sutrašnjice»), koji se odvija u okviru Erasmus+ projekta, uključuje učenike Srednje škole Koprivnica zajedno s partnerima-školama iz Francuske (koordinatorprojekta), Španjolske, Italije i Finske. Naši će učenici zajedno sa svojim europskim kolegama sudjelovati i razvijati projekt kroz razdoblje od dvije godine. Ciljevi ovog projekta su jačanje osjećaja pripadnosti EU kroz razumijevanje i vrednovanje naše prošlosti (aktivnosti 1 i 2) te poticanje svjesnosti kod mladih ljudi da su upravo oni europski poduzetnici budućnosti. Svrha projekta je razvoj strukovnih i multi-disciplinarnih kompetencija kroz inovativnemetode, poticanje uključenosti građana u demokratske procese te jačanje i promoviranje poduzetništva kod mladih. Projektom se posebno žele razviti jezične, digitalne, društvene i poduzetničke vještine.

 

Kako će se projekt odvijati ?

Učenici će biti podijeljeni u 4 skupine (svaka po 15 učenika) koje će pod vodstvom jednog ili više nastavnika raditi na projektu jedan školski sat (svaki ili svaki drugi tjedan) u prostorima naše škole, te će svoje aktivnosti izmjenjivati s kolegama partnerima putem Skype-a, facebook-a, maila,… Također, unutar projekta odvijati će se mobilnosti u zemlje partnere (15 učenika po mobilnosti).

 

Koje aktivnosti ?

Aktivnost 1 :razumijevanje prošlosti za građenje budućnosti

Učenici će izraditi izvještaj o totalitarnim režimima u zemljama sudionicama projekta. Cilj je raditi na uspomenama prošlosti te učiti o prošlosti kako bismo postali svjesniji europske budućnosti i njezinih vrijednosti (mir, demokracija, prava građana). Sudjeluje 15 učenika i nastavnici.

Aktivnost 2 : izgradnja budućnosti na temeljima prošlosti-naše industrijsko naslijeđe

Učenici će kroz ovu fazu povezati prošlost sa sadašnjošću i budućnošću. Cilj je jačanje svijesti učenika o očuvanju naslijeđene industrijske arhitekture te važnosti lokalne prošlosti u korištenju inovacija. Na taj će se način potaknuti razvoj ideja za « rehabilitaciju » zastarjele postojeće industrijske infrastrukture. U ovu aktivnost biti će uključeno 15 učenika i nastavnici.

Aktivnost 3 : stvaranje europskog poduzeća sutrašnjice

Učenici će dobiti uvid u rad poduzeća iz različitih zemalja te kako ista posluju na domaćim i međunarodnim tržištima. S obzirom na zajedničko, europsko tržište, kroz ovu fazu naglasiti će se važnost jezičnih i digitalnih kompetencija potrebnih za rad unutar europskih poduzeća. U ovu aktivnost biti će uključeno 15 učenika i nastavnici.

Aktivnost 4 : razvoj digitalnog europskog građanstva

Učenici će komunicirati s ostalim kolegama te zajedno provoditi on-line debate, međusobno poticati vlastitu kreativnost, testirati ideje jedni drugima te zauzimati kritičko stajalište prema informacijama dobivenim od ostalih kolega i iz raznih medija. Također, cilj je da učenici shvate koja je njihova uloga budućeg euro-građana.

 

Priloženi dokumenti:
Projekt1.docx
preskoči na navigaciju