preskoči na sadržaj
 

NASTAVNI MATERIJALI NASTALI U PROJEKTU "SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO"

Nastavne matrijale nastale u projektu ""SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO" dostupni su pomoću sljedećeg linka:

http://www.trgovackaskola-bjelovar.hr/index.php/projekti/video-materijali-o-socijalnom-poduzetnishtvu
http://www.trgovackaskola-bjelovar.hr/index.php/projekti/aplikacija-za-izradu-poslovnog-plana
http://www.trgovackaskola-bjelovar.hr/index.php/projekti/priruchnik-za-nastavnike

TRENING UČENIKA U SV.MARTINU NA MURI

Od 26. - 28. travnja isprobavamo novi kurikulum za komercijaliste u okviru nastavnog predmeta Poduzetništvo - "Socijalno poduzetništvo" u ugodnom okružju konferencijskih dvorana kompleksa Sv. Martin na Muri. Naši učenici sa nastavnicama Manuelom Gregurić i Draženkom Ivaniš-Sikavica vrijedno rade..slike govore više od riječi smiley!

Partnersko vijeće održano u Srednjoj školi Koprivnica

Objavljeno 06.03.2016 | Peto Partnersko vijeće projekta "Socijalno poduzetništvo - nove kompetencije komercijalista" održano 2. ožujka 2016. u Srednjoj školi Koprivnica Projekt „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“ čiji je nositelj Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar približava se završnoj fazi, kurikulum je izrađen, a u tijeku je izrada multimedijskih materijala i program za izradu poslovnog plana.

Na petom Partnerskom vijeću koje je održano u Srednjoj školi Koprivnica 2. ožujka 2016. godine voditeljica projekta Nataša Vibiral osvrnula se na realizaciju prva četiri modula edukacije za nastavnike, a za koje su članovi Partnerskog vijeća također izrazili samo pohvale.

Predložila je plan edukacije koja će se održati 26 – do 28. travnja 2016. godine u Svetom Martinu na Muri, a na kojoj će sudjelovati učenici iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar te učenici škola koje su partneri na projektu: Srednja škola Koprivnica, Srednja škola Ivan Seljanec Križevci i Ekonomska i trgovačka škola Čakovec. Predviđeno je da edukaciju vode nastavnici koji su sudjelovali u projektu i koji će tom prilikom „pilotirati“ kurikulum društvenog poduzetništva nastao u ovom projektu. Pridružit će im se studenti Poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji će savjetovati učenike u izradi poslovnog plana.

Profesorica Sanja Papić upoznala je članove Partnerskog vijeća s izradom računalog programa za izradu poslovnog plana koji će učenici također „isprobati“ prije nego li poprimi konačnu verziju. Program, uz upute naše kolegice Sanje Papić, izrađuju stručnjaci Visoke tehničke škole Bjelovar Ivan Sekovanić i Zoran Vrhovski. U tijeku je i priprema multimedijskih sadržaja koji će također biti predstavljeni učenicima.

Pored škola partnera na sastanku je sudjelovala upraviteljica Socijalne zadruge Pružimo ruke Đurđa Adlešič, te Sonja Hleba i Ivana Smolak, predstavnice udruge za održivi razvoj Uzor Hrvatske iz Koprivnice koje su predstavile rad udruge.

Ravnatelji škola partnera pozvani su da svojim Školskim odborima prezentiraju Kurikulum društvenog poduzetništva te predlože usvajanje kako bi se od iduće školske godine provodio u školama koje obrazuju buduće komercijaliste, ali i predložio drugim školama.

Ispred Koprivničko-križevačke županije u Partnersko vijeće imenovana je Ana Mušlek, viša stručna savjetnica iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine koja je također sudjelovala na sastanku te izrazila podršku.

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru programa Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada, koji je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u iznosu 849.073,11 kn. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar je među 28 škola iz Hrvatske čiji projekti su odabrani i jedina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u ovom krugu natječaja na što smo posebno ponosni.

Završna konferencija projekta održat će se 10. svibnja u Bjelovaru.

TRENING NASTAVNIKA

rovedba projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“ nastavljena je u Svetom Martinu na Muri od 16. do 18. veljače 2016. godine.
Provedba projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“ čiji je nositelj Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, a koji provodimo od svibnja 2015. godine nastavljena je u Svetom Martinu na Muri od 16. do 18. veljače 2016. godine. U ovom predivnom međimurskom podneblju održana su 4 modula edukacije za nastavnike. 
Sudjelovali su nastavnici ekonomske grupe predmeta Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar kao nositelja projekta te nastavnici škola partnera Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci, Srednje škole Koprivnica i Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. 
U prvom modulu edukacije bavili smo se trendovima na tržištu rada u Republici Hrvatskoj, nezaposlenošću i zapošljavanju komercijalista kao i važnim kompetencijama komercijalista. Saznali smo puno zanimljivih informacija i novosti zahvaljujući odličnoj predavačici, stručnjakinji za tržište rada i politike zapošljavanja Tatjani Delić. 
U drugom modulu svoja iskustva i znanja s nama je podijelio naš savjetnik za kurikulum društvenog poduzetništva u ovom projektu Teo Petričević, a koji je inače nezavisni savjetnik, trener i društveni poduzetnik te stručnjak za eko-društveno poduzetništvo s više od deset godina poduzetničkog i predavačkog iskustva. Teo je govorio o društvenom poduzetništvu općenito, o društvenom poduzetništvu u RH i u Europi te nas upoznao s brojnim primjerima društvenog poduzetništva, ali s posebnim naglaskom na primjere naših partnera u projektu: Socijalne zadruge HUMANA NOVA, Socijalne zadrugePRUŽIMO RUKE i Društvenog poduzeća HEDONA d.o.o.
Treći i četvrti modul bio je posvećen konceptu programa temeljenog na ishodima učenja, formuliranju ishoda učenja, metodama poučavanja temeljenim na ishodima učenja te praćenju i ocjenjivanju učenika. Cilj ovog modula bio je povezati didaktičko-metodička znanja s praktičnim nastavnim radom u planiranju nastave i pripremanju za odgojno-obrazovni proces, upoznati koncept programa temeljenog na ishodima učenja, potaknuti kritičko promišljati koncept programa i odgojno-obrazovne ciljeve suvremene nastave, razvijati stručne i profesionalne kompetencije te potaknuti potrebu za trajnim stručnim usavršavanjem i unaprjeđivanjem vlastitog odgojno-obrazovnog rada. 
Ovaj modul vodile su viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje u mirovini mr. sc Majda Fajdetić i stručna suradnica pedagoginja savjetnica Ornela Malogorski. 
Evaluacija ove edukacije ukazuje na visoko zadovoljstvo svih sudionika sadržajima, kvalitetetom i jasnoćom, prezentacijskim vještinama predavača, korisnošću teme, odgovorima na pitanja sudionika, ali i općim zadovoljstvom radionica. 
Voditeljica projekta Nataša Vibiral istaknula je zadovoljstvo realizacijom svih planiranih aktivnosti, a sudionici projetka nastavljaju raditi na završavanju priručnika društvenog poduzetništva, pripremi multimedijskih materijala za nastavu te poslovnog plana u računalnom obliku kao i pripremom posljednje edukacije u koju ćemo na temelju motivacijskih pisama uključiti učenike svih škola sudionica projekta. Bit će to prilika da učenici sudjeluju u pilotiranju svih napravljenih materijala kako bismo dobili povratnu informaciju te unaprijedili kurikulum.

STUDIJSKI POSJET KRIŽEVAČKOJ ČOKOLATERIJI HEDONA D.O.O.

U okviru projekta „Socijalno poduzetništvo-nove kompetencije komercijalista“ čiji je nositelj Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar 13. siječnja 2016. zajedno s partnerima posjetili smo Križevce. Naš domaćin bila je Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci čiji su djelatnici zaista pokazali izuzetno gostoprimstvo. Ovom prilikom posjetili smo čokolateriju Hedona d.o. o., društveno poduzeće koje je također naš partner u projektu. Čokolateriju Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci u veljači 2013. sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Do svibnja 2015. u poduzeću je bilo zaposleno 6 osoba, no kako je tržište prepoznalo kvalitetu proizvoda i kako se poslovanje počelo širiti javila se potreba za zaposlenjem još dvije osobe. Upoznali smo ručni način proizvodnje najfinije čokolade i pralina sa deset vrsta punjenja te upoznali vrijedne ljude koji proizvode ove slatke proizvode. Poduzeća je predstavila direktorica Hedone d.o.o. Gorana Katalenić, a o samoj tehnologiji proizvodnji govorila je Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje pralina i čokolade. Naravno da smo i probali navedene poslastice te ponijeli svoim kućama maštovite križevačke čokolade i praline. Na kraju smo posjetili i Hedona - Čokoladnu kućici koja se nalazi u ulici J.J.Strossmayera u centru Križevaca te se opskrbili ovim nezamjenjivim slatkišem.
Osim toga, u Križevcima je održan sastanak Partnerskog vijeća te radne skupine za izradu kurikuluma društvenog poduzetništva. Pored predstavnika nositelja iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, sudjelovali su i naši partneri iz Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci, Srednje škole Koprivnica, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Socijalne zadruge Pružimo ruke iz Bjelovara, Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca te Mladen Tenodi, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca koji su dionik ovog projekta. S nama je bio i savjetnik za sadržaje socijalnog poduzetništva Teodor Petričević te savjetnica za izradu kurikuluma Majda Fajdetić.
Partnersko vijeće vodila je voditeljica projekta Nataša Vibiral koja je sve nazočne upoznala s tijekom projekta te planom aktivnosti koje slijede: studijskim posjetom Koprivnici, organizacijom edukacija za nastavnike i učenike, a o aktivnostima na izradi priručnika o kurikulumu društvenog poduzetništva govorila je voditeljica radne skupine za izradu kurikuluma Ornela Malogorski. Članovi radne skupine uz pomoć savjetnika aktivno su radili na usaglašavanju kurikuluma sa Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, završavanju scenarija za video vježbe te na izradi poslovnog plana koji će biti pripremljen i dostupan svim školama koje obrazuju buduće komercijaliste u računalnom obliku.
Voditeljica projekta Nataša Vibiral istaknula je da se planirane aktivnosti odvijaju prema planu te pohvalila sve sudionike koji su zaslužni za to.

Ornela Malogorski

POSJET UDRUZI "PRUŽIMO RUKE" i sastanak radne skupine za izradu kurikuluma

U Hrvatskoj gospodarskoj komori 16. prosinca 2015. započeo je studijski posjet Bjelovaru i to sastankom radne skupine za izradu kurikuluma i užeg tima za provedbu projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“ čiji je nositelj Komercijalna i trgovačka škola. Nakon sastanka uslijedio je obilazak Socijalne zadruge Pružimo ruke, našeg partnera na projektu.
Na sastanku radne skupine za izradu kurikuluma s elementima socijalnog/društvenog poduzetništva definirani su sadržaji za treći i četvrti razred usmjerenja komercijalist koji će biti implementirani u postojeći kurikulum. Voditeljica radne skupine za izradu kurikuluma je pedagoginja Ornela Malogorski. Na ovom zahtjevnom poslu od velikog je značaja doprinos kolegica i kolega iz svih srednjih škola partnera te predstavnika socijalnih zadruga i Studentskog poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Zagrebu. Posebno smo sretni što smo okupili i vrhunske stručnjake koji nas vode i usmjeravaju u ovom procesu izrade te definitivnom oblikovanju i modernizaciji strukovnog kurikuluma. U dijelu koji se bavi temama i sadržajima društvenog poduzetništva pomažu nam stučnjaci za to područje Sanja Ostroški i Teo Petričević (CEDRA Čakovec) te savjetnica za izradu kurikuluma mr.sc. Majda Fajdetić. 
Nakon sastanka posjetili smo Socijalnu zadrugu Pružimo ruke u kojoj nas je dočekala upraviteljica zadruge Đurđa Adlešič i upoznala sa samim osnivanjem zadruge 2012. godine, načinom i principima funkcioniranja, članovima zadruge, proizvodima, plasmanom proizvoda, edukacijama i priznanjima koja je zadruga do sada dobila i projektima u kojima sudjeluje. O radu u zadruzi govorila je i gospođa Ana Urbanek, a sam rad i izradu proizvoda od komušine demonstrirale su vrijedne žene koje su pokazale da zaista imaju zlatne ruke. Ideja za naš projekt potekla je upravo zahvaljujući zadruzi Pružimo ruke jer se radi o zaista vrijednom primjeru socijalnog/društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. 
Studijski posjet okupio je pored nositelja i partnere u projektu: Srednju školu „Ivan Seljanac“ Križevci, Srednju školu Koprivnica, Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, Socijalnu zadruga Pružimo ruke iz Bjelovara, Socijalno poduzeće Hedona iz Križevaca, Socijalnu zadrugu Humana Nova iz Čakovca te Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu. 
U okviru studijskog posjeta Bjelovaru naši gosti imali su priliku bolje upoznati naš grad, a sve zahvaljujući zanimljivoj prezentaciji profesora geografije Darija Malogorskog. 
Do idućeg studijskog posjeta Socijalnom poduzeću Hedona u Križevcima 13. siječnja 2016. članovi radne skupine za izradu kurikuluma vrijedno će raditi na izradi kurikuluma kako bi u siječnju završili pripremu većine dokumenata. 
Ornela Malogorski, prof.
voditeljica radne skupine za izradu kurikuluma

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U ČAKOVEC - HUMANA NOVA

U okviru projekta "Socijalno poduzetništvo- nove kompetencije komercijalista" održano je studijsko putovanje u Čakovec gdje je održan 3. sastanak Partnerskog vijeća, sastanak radne grupe za izradu kurikuluma i posjet partneru u projektu Socijalnoj zadruzi Humana Nova. Uzrečicu „vrijeme leti“ spominjali smo, na našem 2. studijskom putovanju u Čakovec, nekoliko puta svi mi u raznim situacijama. Već je prošlo šest mjeseci od početka projekta, kao da smo prošli vikend bili u Palermu, kao da smo u srijedu bili na Okruglom stolu u Bjelovaru ...
Vratimo se današnjem danu, neobično sunčanom i toplom četvrtku, 19. studenoga 2015. Domaćin nam je bila Ekonomska i trgovačka škola Čakovec sa svojom vedrom ekipom na čelu koje je uvijek za šalu spremna ravnateljica Bosiljka Vinković-Kukolić. Nakon kratke okrjepe započeo je radni dio, sastanak Radne skupine za izradu kurikulum iz predmeta poduzetništvo predvođen našom pedagoginjom Ornelom Malogorski. Na sastanku su sudjelovali predstavnici nositelja projekta iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, škole partneri Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Srednja škola "Ivan Seljanec" Križevci, Srednja škola Koprivnica te partneri na projektu Socijalna zadruga Humana Nova, Socijalna zadruga Pružimo ruke i Hedona.
Profesorice poduzetništva iz sve četiri škole partnera zadnjih mjesec dana razmjenjivale su e-mailovima prijedloge i ideje za dopunu kurikuluma temamam relevantnim za društveno/socijalno poduzetništvo. Naš savjetnik za područje socijalnog poduzetništva Cedra d.o.o. dostavio je svoje prijedloge tema koje bi trebalo ugradti u kurikulum. Pročešljali smo sve prijedloge tema, teorijskog i praktičnog dijela, uvidjeli da slično razmišljamo, javile su se neke nove ideje za metodička rješenja, razmjenile smo dosadašnja iskustva i da vrijeme nije letilo družile bi se još sat vremena! Na sastanku je bi i Ivan Božić, upravitelj socijalne zadruge Humana Nova koja je bila naš sljedeći domaćin.
Prošetali smo lijepo uređenim okolišem škole domaćina do našeg partnera na projektu Socijalna zadruga Humana Nove, društvenog poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala. Humana Nova je primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva u našoj zemlji. Danas zapošljavaju 13 radnika invalida i teško zapošljivih osoba koje rade na sortiranju rabljenih, na razne načine prikupljenih odjevnih predmeta, izradi industrijskih krpa, krojenju, šivanju odjevnih i raznih uporabnih predmeta, prodaji, promociji i sve što je potrebno da bi uspješno poslovali. Ivan nam je ispričao razna iskustva od zakonskih ograničenja, ne razumijevanja lokalne zajednice do svih postignutih uspjeha, planova ideja za buduće uspješno poslovanje. Od svega je ipak najvažnije osobno zadovoljstvo i vidni napredak u komunikaciji i inicijativi osoba koje su marginalizirane u široj zajednici u Humana Novi pronašle mjesto gdje se osjećaju korisno, opušteno i svojim radom zarađuju za život. Hvala Humani Novoj što nam je pokazala kako živi socijalno poduzetništvo u našoj zemlji, bio je to izvor ideja za neke nove suradnje i da nam vrijeme nije letjelo možda bi probale krojiti i šivati...
Povratak u školu domaćina značio je i početak sastanka Partnerskog vijeća kojem se pridružila i predstavnica Međimurske županije gospođa Blaženka Novak. Voditeljica projekta gospođa Nataša Vibiral upoznala nas je sa dosadašnjim aktivnostima i kad ovako na jednom mjestu vidimo što je sve odrađeno moramo biti ponosni na svaku aktivnost i našu odličnu suradnju iako smo dislocirani i opterećeni svojim svakodnevnim obvezama, pokazujemo odgovornost prema obavezama na projektu. Nadamo se da će i zastoj u financiranju projektnih aktivnosti uskoro biti otklonjen kako bi neopterećeno mogli nastaviti provođenje svih planiranih aktivnosti a da ćemo mi vrijedno i dalje raditi u to nitko ne sumnja. Sljedeća aktivnost je 3. studijsko putovanje, u Bjelovar u posjet Socijalnoj zadruzi Pružimo ruke, a planira se za polovinu prosinca.
Razmjenu iskustava, ideja i dobrog raspoloženja nastavili smo druženjem na ručku u Međimurskim dvorima. Vrijeme nije bilo na našoj strani, neumoljivo je letjelo i nismo se ni okrenuli, a prošlo je više od 6 sati današnjih zajedničkih aktivnosti i došlo je vrijeme za naš povratak preko Koprivnice i Križevaca u Bjelovar. Hvala našim domaćinima i svima koji su doprinijeli uspješno odrađenom studijskom putovanju.

Studijsko putovanje u Palermu

Provedba projekta Socijalno poduzetništvo - nove kompetencije komercijalista je u punom tijeku. Tim naše škole bio je s ostalim školama partnerima i predstavnicima Ekonomskog fakulteta iz Zagreba te udrugama Humana nova i Pružimo ruke na studijskom putovanju u Palermu gdje smo posjetili Ekonomski fakultet u Palermu i njihov Poduzetnički inkubator te socijalne udruge iz organizacije Libera terra te razmijenili iskustva i naučili nešto novo. Ovo putovanje omogućilo je nove spoznaje o načinima razvoja Socijalnog poduzetništva u Italiji gdje se konkretno razvija na imovini konfisciranoj od osuđenih mafijaša. Time socijalno osjetljivi projekti dobivaju kapital za start up te se omogućava zapošljavanje socijalno ugroženih osoba.Našu školu su predstavljale ravnateljica, koordinatorica projekta za Srednju školu Koprivnica prof. Ivaniš - Sikavica i prof.Gregurić, mr.sc., a čitav projekt u potpunosti financira Europska unija odnosno Europski socijalni fond.

PRVA KONFERENCIJA PROJEKTA Vijest ima dokument u privitku

Krećemo u provedbu projekta "Socijalno poduzetništvo - nove kompetencije komercijalista" kao partner uz Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar kao nositelja projekta, te ostale partnere: Srednju školu "Ivan Seljanec" Križevci, Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, socijalne poduzetnike / zadruge: Hedonu iz Križevaca te Humanu novu iz Čakovca te Poduzetnički Inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svrha projekta je modernizirati nastavni predmet "Poduzetništvo" koji se uči u 3. i 4. razredu programa Komercijalist u našim školama izradom novog kurikuluma koji će se potom eksperimentalno izvoditi u školama partnerima na području naše tri županije - Koprivničko-križevačke, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske. Kroz projekt će se educirati 15 nastavnika i 15 učenika, izraditi će se kurikulum "Socijalno poduzetništvo", nastavni materijali (priručnik i dvd) te stvoriti Partnersko vijeće koje će svojim aktivnostima podržavati razvoj socijalnog poduzetništva u regiji.

Ispred Koprivničko-križevačke županije u Partnersko vijeće imenovana je Ana Mušlek, viša stručna savjetnica iz Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, ravnateljica Srednje škole Koprivnica Ksenija Ostriž i koordinatorica projekta iz Srednje škole Koprivnica Draženka Ivaniš-Sikavica, prof.

Socijalno poduzetništvo je jedan od najbrže rastućih oblika poduzetništva u Europi kroz koji se potiče samozapošljavanje svih, a osobito teško zapošljivih osoba kao što su žene nakon 45 godine života, invalidi i osobe s kvalifikacijama koje se više ne traže na tržištu rada. Cilj ovog projekta je učenje i promocija socijalnog poduzetništva.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu 849.073,11kn, a traje do 26.5.2016.

http://www.ss-koprivnica.skole.hr/upload/ss-koprivnica/newsattach/741/Uvodna_konferencija_-_sazetak.pdf
preskoči na navigaciju