preskoči na sadržaj
 

Što smo radili u Francuskoj?

Od 7.12.-16.12.2016. boravili smo u Francuskoj, u gradu Annonayu, u sklopu završne aktivnosti projekta "Europski poduzetnici sutrašnjice".

S obzirom da su naši domaćini sudjelovali u svim projektnim aktivnostima kao i mi, odlučili su nam pokazati zanimljivosti vezane uz aktivnost 1.

Tako smo prvog dana posjetili Muzej rudarstva u St.Etiennu te vidjeli kako se kroz prošlost živjelo u tom industrijskom gradu. Također, uz pratnju turističkog vodiča upoznali smo svaki kutak ovog "grada-dizajna" od njegova osnutka pa sve do danas.

 

U predivnom gradu Lyonu posjetili smo Muzej otpora te uvidjeli kako je bilo živjeti u Francuskoj za vrijeme 2. svjetskog rata pod okupacijom Njemačke, zavirili smo u prapovijest kroz čudesne prostore spilje Chauvet, a u školi smo imali prezentacije kojima smo predstavili naš rad na projektu te zanimljivo predavanje o svjedočanstvima sudionika 2. svjetskog rata.

 

Isto tako, posjetili smo tvornici Canson/Montgolfier gdje smo se okušali u izraditi vlastitog papira na starinski način :)

 

 

 

Prezentacija o Domovinskom ratu

U sklopu 3. mobilnosti, učenici koji sudjeluju u aktivnosti 1 pripremili su prezentaciju o Domovinskom ratu za gostujuće učenike.

Ova prezentacije također može poslužiti i svim zainteresiranim javnostima da se upoznaju s uzrokom devastirajućeg rata na području Hrvatske početkom 90.-ih.

 
Priloženi dokumenti:
domovinski_rat,_hrv.pdf (2.52 MB)
domovinski_rat.pdf (2.52 MB)

Što smo radili na Siciliji

U sklopu aktivnosti 1, posjetili smo antičke znamenitosti (amfiteatar i Apolonov hram u Syracusi) te ostale povijesne građevine vezane uz povijesni razvoj Siclije.

Također, posjetili smo Muzej 2. svjetskog rata u Cataniji gdje smo imali priliku sudjelovati u simulaciji bombardiranja Sicilije od strane savezničkih snaga.Priloženi dokumenti:
DSC_0373.jpg (1.30 MB)
DSC_0409.jpg (1.29 MB)
DSC_0570.jpg (1.05 MB)

Animacija 2. svjetskog rata

Na sljedećem linku pogledajte animaciju vezanu uz 2. svjetski rat.

Animirani zemljovid 2. svjetskog rata napravljen za potrebe izložbe „'45.“ u Hrvatskom povijesnom muzeju.

https://www.youtube.com/watch?v=_dEBIAofnno&t=74s

Hrvatska u ratnim periodima

Učenici i mentorica prof. Marija Gabelica pozabavili su se periodom 2. svjetskog i Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pogledajte priložene prezentacije te ih slobodne koristite kao nastavne materijale za učenje ovih povijesnih tema.Priloženi dokumenti:
domovinski_rat,_hrv.pdf (2.52 MB)
NDH.pdf (2.65 MB)
partizani.pdf (2.54 MB)
oslobo_enje.pdf (1.57 MB)

Što smo radili u Finskoj?

U sklopu projektne aktivnosti 1, posjetili smo muzeje dvije finske obitelji (plemenitaške i seljačke) kako bismo se uvjerili na koji način se živjelo u Finskoj u 19. i 20. stoljeću. Kustosi oba muzeja upoznali su nas i s povijesnom situacijom u Finskoj u tom periodu. Isto tako, imali smo prilike i vidjeti neke od starih građevina koje datiraju iz navedenog razdoblja.

 Priloženi dokumenti:

DSC_0153.jpg (1.27 MB)
DSC_0158.jpg (1.34 MB)
DSC01716.JPG (2.66 MB)
DSC01711.JPG (3.01 MB)

Grupa 1 krenula s radom

Učenici Srednje škole Koprivnica koji surađuju na projektu u okviru aktivnosti 1 započeli su s radom.

Za početak projekta učenici su izradili kratku prezentaciju o povijesti Hrvatske koju će prevesti i na engleski jezik, a sve sa svrhom što boljeg upoznavanja naših partnera s Hrvatskom.

Učenicima želimo puno uspjeha u budućem radu!

Priloženi dokumenti:
DSC_0248.jpg (1.13 MB)

Na ovoj stranici moći ćete pronaći sve aktivnosti koje provode učenici u sklopu projektne aktivnosti 1.

"Razumijevanje prošlosti za izgradnju budućnosti"
preskoči na navigaciju