preskoči na sadržaj
Povijest

PRVI DANI NAŠE ŠKOLE

 

Do 1959. g. u Koprivnici su postojale dvije srednje škole: Gimnazija i Škola učenika u privredi (prethodnica današnje Obrtničke škole). U ljeto te godine konačno je izgrađena nova školska zgrada na mjestu današnje Osnovne škole „Đuro Ester“. U novu su zgradu tada bile smještene dvije škole: Škola učenika u privredi i novoosnovana Srednja ekonomska škola. Tako 1959. g. možemo smatrati početkom postojanja današnje Srednje škole.

Izgradnja ove nove školske zgrade i osnutak Srednje ekonomske škole pokrenuti su bili još 1956. g. Očito su tadašnji gradski oci uvidjeli da Koprivnici nedostaje barem još jedna srednjoškolska zgrada, a i pojavile su se potrebe za obrazovanjem većeg broja ekonomista. Gradnja škole započeta je početkom 1957. g., no ona se odvijala polako pa su i tadašnji novinari komentirali kako se kreće „puževom brzinom“.  Unatoč predviđenoj početnoj cijeni izgradnje od 50 milijuna dinara, njezin je dovršetak koštao čak 67 milijuna dinara.

                U srpnju 1959. g. bio je raspisan prvi natječaj za upis 200 redovnih učenika u prvi razred Srednje ekonomske škole. Istovremeno su zaprimljene molbe i za drugi, te treći razred škole. Te je školske godine 1959./60. bilo formirano 6 prvih razreda (s ukupno 221 učenikom), jedan drugi (27 učenika) i treći razred (27 učenika). Prvi ravnatelj nove škole bio je nastavnik geografije i povijesti Nikola Aleksa, a nastavničko je vijeće činilo 16 učitelja i profesora.

                Nastavni predmeti koje su slušali učenici prvih razreda Srednje ekonomske škole gotovo se ne razlikuju od onih koje slušaju današnje generacije. Veće su razlike tek bile u socijalističkim nazivima pojedinih predmeta. Gledajući prolaznost tadašnjih učenika možemo zaključiti da ona nije bila najbolja. Štoviše, čak 41 učenik nije bio pozitivno ocijenjen (ili je ispisan) na kraju te prve školske godine. I tada je najveći bauk bila matematika (zapravo dvije: obična i privredna!).

                Od školske godine 1961./62. u Srednju ekonomsku školu upisuju se i prva dva upravna razreda (82 učenika). Do kraja 1970-tih godina Škola dobiva još prehrambeno i trgovačko usmjerenje. Godine 1975. Srednja je ekonomska škola preseljena u današnju zgradu.

 

                                                                                                                                                                            Emil Čokonajpreskoči na navigaciju