Datum objave: 18. ožujka 2025.
Kategorija: Nekategorizirano

3. g na Zavodu prehrambene tehnologije

Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali  moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.  

3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).  

Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati! 

Ines Frančić

Pročitajte još

Fizioterapeuti posjetili Manoto centar

Fizioterapeuti posjetili Manoto centar

Fizioterapeutski tehničari 4. k razreda posjetili su Manoto centar u Zagrebu.  Tamo su vidjeli, isprobali i naučili neke nove metode u fizioterapiji. Naglasak je bio na DNS treningu (dinamična neuromuskularna rehabilitacija) te funkcionalnom treningu. U pratnji...

Dan narcisa

Dan narcisa

Povodom dugogodišnje humanitarne akcije „Dan narcisa“ učenice 5. i razreda, budućemedicinske sestre, i ovu su subotu provele sa građanima Koprivnice pripremajući „pušleke“narcisa, prikupljajući dobrotvorne priloge za njih i dijeleći edukativni materijal s naglaskomna...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content