Datum objave: 18. ožujka 2025.
Kategorija: Nekategorizirano

3. g na Zavodu prehrambene tehnologije

Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali  moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.  

3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).  

Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati! 

Ines Frančić

Pročitajte još

Terenska nastava u Sarajevu

Terenska nastava u Sarajevu

Učenici 2. l, 2. c, 2. g, 3. i, 3. l, i 4. c razreda proveli su tri dana u prekrasnom Sarajevu od 17. do 19. travnja u pratnji svojih razrednika Sanje Rabadžija, Vesne Ilić, Lidije Horvat, Marije Križić, Tomislava Lončara i Dejana Lovrenčića. Po dolasku u Sarajevo u...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content