Datum objave: 18. ožujka 2025.
Kategorija: Nekategorizirano

3. g na Zavodu prehrambene tehnologije

Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali  moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.  

3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).  

Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati! 

Ines Frančić

Pročitajte još

Predavanje o pivu i PUB kviz

Predavanje o pivu i PUB kviz

Prilikom obilježavanja Dana škole, nastavnice Ines Frančić i Željka Gabaj, ugostile su Pročelnika odjela za prehrambenu tehnologiju izv. prof. dr. sc. Bojana Šarkanja, nastavnicu Mirjanu Lenardić Bedenik, pred. i studenticu Bojanu Đurašević, našu bivšu učenicu smjera...

Festival znanosti

Festival znanosti

Na Sveučilištu Sjever u Koprivnici i Varaždinu započeo je Festival znanosti koji nudi bogat program znanstvenih radionica, predavanja i interaktivnih sadržaja. Učenici 4. g razreda smjera tehničar nutricionist na zanimljivim su predavanjima i radionicama Festivala...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content