Datum objave: 18. ožujka 2025.
Kategorija: Nekategorizirano

3. g na Zavodu prehrambene tehnologije

Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali  moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.  

3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).  

Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati! 

Ines Frančić

Pročitajte još

Državno natjecanje u futsalu

Državno natjecanje u futsalu

U Poreču se održalo Državno natjecanje srednjih škola u futsalu. Okupilo se 47 futsal ekipa iz cijele Hrvatske kako bi na najvišoj razini natjecanja prikazali svoju igru. Natjecanje se održalo u muškoj i ženskoj konkurenciji. Za Srednju školu Koprivnica nastupile su...

Proljetni sajam

Proljetni sajam

Proljetni sajam učeničke zadruge Školak i buvljak traje od 14. do 16. travnja od 10.15 do 16.30. U ponudi imamo ručne radove naših zadrugara, dekoracije za Uskrs, mlince, tjesteninu, zdrave kolačiće, ukrase za kosu, prirodnu kozmetiku, knjige, odjeću, obuću, ručno...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content