Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.
3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).
Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati!
Ines Frančić
