Datum objave: 18. ožujka 2025.
Kategorija: Nekategorizirano

3. g na Zavodu prehrambene tehnologije

Izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever sa svojim suradnicama ugostio je učenike 3. g razreda zanimanja tehničar nutricionist u svom Zavodu. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali  moderno opremljene laboratorije, učionice i varionicu piva. No glavni razlog naše posjete bio je 3D printer hrane. Printanje hrane uglavnom zvuči kao znanstvena fantastika, nešto što se koristi samo u ekskluzivnim restoranima ili tek nešto što nas čeka u dalekoj budućnosti. Međutim 3D printanjem hrane znanstvenici se bave posljednjih 20-tak godina i tvrde da će se do 2050. godine moći printati gotovo sva hrana.  

3D printanje hrane predstavlja održivu prehrambenu tehnologiju koja uz manju potrošnju energije i smanjene količine otpada može iskorištavati alternativne izvore sirovina za proizvodnju proizvoda prema individualnim potrebama potrošača ne smo oblikom već i sastavom (npr. dodavanjem važnih nutrijenata ili eliminacijom alergena).  

Budućnost je pred vratima, jedva je čekamo isprobati! 

Ines Frančić

Pročitajte još

Green and Digital Education 

Green and Digital Education 

U petak, 14. studenoga 2025., učenici 1. c i 4. a razreda, kao sudionici projekta „Green and Digital Education“, posjetili su Zagreb u pratnji nastavnika Davida Vujčića i Natalije Tomac Kelek. U sklopu projekta, koji potiče razvoj digitalnih vještina, inovativnog...

Dan sjećanja

Dan sjećanja

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, našu je školu posjetio predstavnik branitelja, bivši pripadnik specijalne policije i član Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Robert Vulić. On je u četvrtak, 14. studenoga,...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content