Kao i svake godine i ove su se maturanti zanimanja tehničar nutricionist uključili u obilježavanje Svjetskog dana hrane. Ovoga puta je to bilo u sklopu Projekta FoodEducators kojem se pridružila i naša škola.
Sustav hrane u središtu je brojnih ciljeva održivog razvoja UN-a. Međutim, još uvijek postoji nekoliko izazova koje moramo prevladati. Do 2050. globalni sustavi hrane trebat će hraniti više od 9 milijardi ljudi na siguran, odgovoran i održiv način. Sve će to vrijeme rastuća konkurencija oko zemlje, vode i energije za proizvodnju hrane, kao i prekomjerno iskorištavanje divljeg ribolova utjecati na našu sposobnost proizvodnje hrane. Učenici 4. g razreda poslušali su o izazovima u prehrambenom sustavu i raspravljali o tome kako je naša zemlja pogođena ovim izazovom te profesijama koje traže rješenja za njih. Kao ključnu prepreku sigurnosti hrane u našoj zemlji, prema definiciji Svjetskog summita o hrani, naveli su upravo ekonomski aspekt. Neka od zanimanja za koja smatraju da bi mogla pomoći u rješavanju ovog problema naveli su: kreatora politika i strateških planova u prehrambenoj industriji, voditelja financija, savjetnika za prehrambeno pravo/ pravnik i voditelja prodaje. Učenici su kao najinteresantnije zanimanje odabrali industrijskog dizajnera koji je odgovoran za stvaranje atraktivnog i funkcionalnog pakiranja za prehrambene proizvode te razvoj novih prehrambenih proizvoda.
Željka Gabaj