Dana 5. veljače 2025. učenici 3. h razreda s nastavnicom Kristinom Košćuk na satu Talijanskog jezika obilježili su Svjetski dan Nutelle pripremom vlastite verzije omiljenog slatkog namaza. Nutella potječe iz gradića Alba u sjeverozapadnoj Italiji, a proizvodi ju tvrtka Ferrero. Sve je počelo 40-ih godina prošlog stoljeća kada je slastičar Pietro Ferrero osmislio Giandujot, pastu koju je oblikovao u štrucu koja se rezala na šnite i posluživala na kruhu. Njegov sin Michele 1951. godine stvorio je namaz SuperCrema dodajući biljna ulja u pastu čime je dobio prepoznatljivu mazivu teksturu, a 1964. godine proizvod je dobio ime Nutella. Pripremajući domaću Nutellu učenici su učili talijanski kroz praktični rad te razvijali timski duh i interes za talijansku kulturu i gastronomiju. Atmosfera je bila radna i vesela, a vrhunac sata bila je degustacija domaćeg namaza od lješnjaka, čokolade i kakaa. Kraj sata smo zaključili rečenicom ,,Che mondo sarebbe, senza Nutella.” (Kakav bi to svijet bio bez Nutelle), u duhu talijanske reklame o ovoj sasvim posebnoj slastici.
Kristina Košćuk, prof. mentor


