U tjednu od 30.09. do 4.10., učenici 3. e i 4. g razreda obilježili su MEĐUNARODNI DAN SVIJESTI O GUBITKU HRANE I OTPADU OD HRANE. Učenici su preko PowerPoint prezentacije te rješavanjem kviza produbili i osvijestili saznanja o ovom globalnom problemu. Nakon edukativnog dijela, održan je piknik na koji su učenici donijeli hranu koju su sami pripremili ili koja ne ostavlja otpad za sobom. Cilj ovakvog sata je povećati razumijevanje učenika o problemima gubitka i otpada hrane te istražiti praktične ideje za njihovo smanjenje, a sve u sklopu projekta Food Educators.
Bacanje hrane i gubitak hrane postali su središte pozornosti globalne javnosti. Danas se stručnjaci i kreatori politike uglavnom slažu da gubitak hrane uzrokuje značajnu ekonomsku, ekološku i društvenu štetu. Koliki je problem? Otprilike jedna trećina hrane proizvedene u svijetu za ljudsku prehranu svake godine – približno 1,3 milijarde tona – se izgubi ili baci. Hrana koja se trenutno baca u Europi mogla bi nahraniti 200 milijuna ljudi.
Kako bi podigli svijest o ovoj temi, UN je 29. rujna proglasio “Međunarodnim danom svjesnosti o gubitku i bacanju hrane”. Osim toga, UN-ov cilj 12.3 ciljeva održivog razvoja “poziva na prepolovljenje globalnog bacanja hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini i smanjenje gubitaka hrane duž lanca proizvodnje i opskrbe (uključujući gubitke nakon žetve) do 2030.”.
Željka Gabaj, prof.