preskoči na sadržaj
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN SVIJESTI O GUBITKU HRANE I OTPADU OD HRANE

Kao i prethodnih godina, učenici 4. g razreda usmjerenja tehničar nutricionist, obilježili su ovaj dan izradom plakata na tu temu i njihovim izlaganjem u holu škole. Učenici su iznijeli niz činjenica i savjeta vezanih uz rukovanje hranom, prepoznavanje njene sigurnosti te mogućnosti smanjenja otpada nastalog od nje same. 

Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane. Temelji za odluku proizlaze iz hitne potrebe da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou. Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan je za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača i fenomen je razvijenog dijela svijeta. Otpad od hrane stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak.  U Europskoj uniji svake godine se baci oko 90 milijuna tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj godišnje nastaje oko 400.000 tona otpada od hrane, odnosno 97 kilograma po stanovniku, pri čemu najveće količine nastaju u kućanstvima (77%). 

Željka Gabaj, dipl. ing. preh. teh.



Priloženi dokumenti:
MicrosoftTeams-image_(51).png (3.14 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Nevjestić   datum: 5. 10. 2023.




preskoči na navigaciju